ΠΑΝΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΑ

Αμιγές Τουρκοκυπριακό χωριό της επαρχίας Λεμεσού. Απέχει 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Λεμεσού. Βρίσκεται δίπλα από τον κύριο δρόμο Λεμεσού-Πλατρών-Τροόδους. Στα νότια συνδέεται με τα Κάτω Πολεμίδια με τα οποία είναι σχεδόν ενωμένα.

Τα Πάνω και τα Κάτω Πολεμίδια πήραν την ονομασία τους από το φυλλοβόλο δένδρο πολεμιδκιά (μεσπιλέα η γερμανική) το οποίο σπάνια το βρίσκουμε στη Κύπρο. Οι καρποί του δέντρου αυτού ονομάζονται πολεμίδκια ή πομελίδκια και τρώγονται.

Στις μεσαιωνικές πηγές υπάρχουν αρκετές αναφορές για τα Πολεμίδια αλλά δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός σε Πάνω και Κάτω Πολεμίδια. Η ύπαρξη Καρμηλιτικής εκκλησίας στα Πάνω Πολεμίδια, που ήταν κάποτε μοναστήρι, φανερώνει ότι τα Πάνω Πολεμίδια ανήκαν στο τάγμα των Καρμηλιτών κατά την περίοδο της φραγκοκρατίας.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων. Το υψόμετρο του αυξάνεται από τα νότια προς τα βόρεια όπου φτάνει στα 260 μέτρα. Από το χωριό περνά και ο ποταμός Γαρύλλης. Τα Πάνω Πολεμίδια δέχονται ετήσια βροχόπτωση γύρο στα 440 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια οινοποιήσιμων και επιτραπέζιων ποικιλιών, χαρουπιές, σιτηρά, νομευτικά φυτά και λίγα λαχανικά και όσπρια.

Κοίτη του ποταμού Γαρίλλη

Η κτηνοτροφία αποτελούσε βασική απασχόληση των Τουρκοκυπρίων κατοίκων του χωριού πριν από την τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό συνεχίζουν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικά ενεργού πληθυσμού εργοδοτείται στη πόλη της Λεμεσού.

Στις απογραφές πληθυσμού του 1881 και του 1891 οι κάτοικοι των Πάνω Πολεμιδιών συνυπολογίζονταν με τους κατοίκους των Κάτω Πολεμιδιών. Το 1901 οι κάτοικοι των Πάνω Πολεμιδιών ήταν 121 που αυξήθηκαν στους 154 το 1946. Στην επίσημη καταμέτρηση πληθυσμού του 1973 δεν αναφέρονται οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού λόγω της ανώμαλης κατάστασης που δημιουργήθηκε μετά την τουρκοκυπριακή ανταρσία του 1963. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού εξαναγκάστηκαν από την ηγεσία τους να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να μεταφερθούν μαζί με άλλους Τουρκοκύπριους των ελεύθερων περιοχών, για εγκατάσταση τις κατεχόμενες περιοχές.

1η Φάση

Με την επιδιόρθωση των τουρκοκυπριακών σπιτιών του χωριού εγκαταστάθηκαν στα Πάνω Πολεμίδια Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν, σε πέντε περιοχές του χωριού, συνοικισμοί αυτοστέγασης εκτοπισμένων σε κυβερνητικά οικόπεδα. Στην απογραφή του 1982 τα Πάνω Πολεμίδια αριθμούσαν 3561 κατοίκους μετατρέποντας το χωριό στο 5ον μεγαλύτερο σε πληθυσμό οικισμό της επαρχίας Λεμεσού. Σήμερα αριθμεί γύρω στους 4000 κατοίκους.

3η Φάση 4η Φάση

 
 
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΑΝΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ
Γωνία Γρ. Αυξεντίου &
130ου Δρ. Aρ. 2
4130 Πάνω Πολεμίδια
ΤΗΛ.: 25397451, 25821400
ΦΑΞ: 25714058
EMAIL:pano.polemidia
@cytanet.com.cy